M-audio Keystudio 49i - Új korszak a billentyűpiacon

2011.04.27. 13:20 Codra

A múltkori Apple iPad után egy picit csendesebb vizekre eveztem, ugyanis egy M-audio Keystudio 49i került a kezeim alá. Nem vagyok egy zongoravirtuóz, de idén 10 éve, hogy zenélek, úgyhogy ezt-azt azért sikerült megtanulnom a hangokról és a készítésükről. Ez egy tipikusan olyan termék, amit akár hónapokig is lehet nyüstölni anélkül, hogy az ember kiismerné az összes funkcióját. Pontosan emiatt ne számítson senki arra, hogy minden részletre kiterjedően bemutatom ezt a kütyüt, inkább csak felületesen leírom az első tapasztalataimat.

A felszerelés

Kézbe véve a 49i kissé súlyos egyéniség, volt már szintetizátor a kezeim közt (és alatt), de megemelve éreztem a gravitáció ellenállását, igaz ez nem jelentett túl nagy problémát és így belegondolva az utazásnál sem kell tehertaxit rendelni a szállítás végett, nem úgy, mint mondjuk egy koncertzongoránál vagy egy páncélszekrénynél.

A billentyűk nagyok és kézre esnek, emellett a legfontosabb, hogy billentésérzékenyek, tehát ha erősen megnyomjuk a billentyűt, akkor erősebben szól a hang (és most nem csak arra gondolok, hogy hangosabb, inkább hangsúlyosabb). A 4 oktáv nagyon szépen cseng, sőt változtathatjuk az oktávértéket 1-1 gomb segítségével. Körülbelül 15 perc játék után kezdtem el sajnálni kicsit, hogy gitározni tanultam és nem zongorázni…de ami késik az nem múlik.

Pitch Bend és a Modulation finoman hangolható

A legérdekesebb része mégis az, hogy egy kis usb-nagy usb kábellel össze lehet kötni a géppel, ami egyszerűbbé tesz nagyon sok mindent, például a felvételeket és a tanulást. Ráadásul, ha a számítógépünkben van egy jobb hangkártya, akkor szinte minden létező hangfajtát ki tudunk préselni a készülékből és azonnal fel is tudjuk venni (tudjátok milyen vicces, amikor egyszerre lehet hallani a repülőgép-terminál zaját, a medvebrummogást és egy kamiondudálást?)

A hátsó panel

Amint a képeken is látszik egy iMac 27”-re kötöttem rá a 49i-t. Külön öröm az Apple felhasználóinak, hogy a Garageband pár másodperc alatt felismeri a készüléket és lehet játszani vele. A PC-k esetében lehetőleg valamilyen hangfalat vagy fülhallgatót kell rádugni a billentyűre, különben előfordulhat, hogy nem fog szólni.

Summa: Összességében nagyon kellemesen csalódtam az M-audio Keystudio 49i-ben. A gyártó tipikusan arra fejlesztette ki a kütyüt, hogy a számítógépen tanuljunk vagy felvegyünk vele, ezt a két funkcióját pedig tökéletesen betölti. A mai zenei programok már képesek arra, hogy a leckéknél felismerik, hogy hogyan játszunk és ennek alapján igazgatja a zenei utunkat. Egyetlen hátránya van, mégpedig az, hogy ilyen gyorsan vissza kellett adnom:D

A fülhallgató bemenete elöl kapott helyet...szerencsére

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://codra.blog.hu/api/trackback/id/tr332988517

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 
 
süti beállítások módosítása