Hogyan hozzunk létre 3D-s felvételeket két kamerával

2011.06.07. 13:31 Codra

3D-s mozgókép készítése 2 kamerával sokkal egyszerűbb, mint ahogy azt elsőre gondolná. Most kap néhány tippet, hogy aztán lenyűgöző 3D-s felvételeket készíthessen.

Kamera kiválasztása
Annak érdekében, hogy a két felvétel azonos legyen, leszámítva a némileg eltérő perspektívát, két szerkezetében megegyező kamerát kell használni. Ezeket egymás mellé kell beállítani, a kettő között kis helyet hagyva. Ha a két lencse között a távolság túl nagy, akkor a két felvett kép között az eltérés akkora, hogy az agyunk nem képes kompenzálni a különbséget.

Beállítás
Ideális esetben a két kamera egymással párhuzamos és 6,5 cm a 2 lencse távolsága. Vannak kifejezetten erre a célra gyártott tartók, de például bármilyen mikrofontartóhoz illeszthető állvány is megfelelő erre a célra, jó és olcsó alternatíva. Győződjön meg arról, hogy a kamerák nem fordultak egymás felé, hanem párhuzamosan állnak.
A kamerabeállításoknak azonosaknak kell lenniük. Ellenőrizze le, hogy a zoom teljes mértékben megegyező-e, emellett, ha gaint, zársebességet, fehéregyensúlyt manuálisan állíthatja, akkor ezeket is szinkronba kell hoznia. Ha automata módban akar rögzíteni, akkor ennek a funkciónak a beállításainak is egyeznie kell. Ez általában nagyon jól működik a legtöbb modellen, de nehéz megvilágításnál előfordulhatnak eltérések.

Felvétel
A beállítást követően máris kezdheti. A MAGIX Movie Edit Pro 17 Plus nagyszerű funkciója automatikusan szinkronizálják a felvételek hangsávjait.
3D-s felvétel készítése épp olyan egyszerű, mint a 2D-s. Azonban van néhány különleges tipp, trükk és szabály,amit figyelembe kell venni.
Ideális esetben a képet külön rétegeken kell elkészíteni. Egy olyan kép, melyen egy ember padon ül, és messze a háttérben egy erdő látható, sokkal erősebb 3D-s hatást ad, mintha ez illető közvetlenül egy fal előtt állna.
A kamera lencséjéhez túl közeli dolgok az emberi szem számára zavaróak lehetnek. Kerülje az olyan tárgyak felvételét, melyek 1 méternél közelebb vannak a lencséhez.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://codra.blog.hu/api/trackback/id/tr812988536

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 
 
süti beállítások módosítása