"Önfenntartó" energiatermelésre képes eszközön kísérletezik a Fujitsu

2011.01.28. 15:35 Codra

Szakmai konferencián már a múlt év végén bemutatta új energiagyűjtő technológiáját a Fujitsu, mellyel az energiatakarékos és alternatív energiaforrások alkalmazásának újabb, széleskörű elterjesztését célozza meg.

Az elektromos berendezések működéséhez szükséges energia előállítására az elmúlt években már egyre több alternatív lehetőséget kerestek a mérnökök. Az energiagyűjtő technológia (energy harvesting) is egy ilyen alternatív lehetőség, melynek során a környezetből - fény, rezgés, hő, rádióhullámok stb. - nyerik ki a szükséges energiát, így feleslegessé válnak a nagy akkumulátorok, és az elektromos vezetékek. Természetesen ezek az alternatív energiák elenyésző mennyiségű áramot tudnak termelni az akkumulátorokhoz és főleg az erőművekhez képest, ráadásul nem is mindig vannak jelen a környezetben. Ezért olyan eszközt érdemes tervezni, ami egyidejűleg képes többféle energiaforrást hasznosítani, és a költségek és méretek miatt lehetőleg nem egymástól különálló technológiákkal, hanem egységes, kompakt módon.

A Fujitsu Laboratories új hibrid energiagyűjtő eszköze a fény- vagy hőenergiát alakítja árammá. Ez a két legjellemzőbb, széles körben rendelkezésre álló környezeti energiaforrás. Egyetlen eszközzel gyűjti a fény- vagy hőenergiát anélkül, hogy ehhez két külön megoldást kellene kombinálnia. A fényenergia gyűjtése olyan hatékonyan működik, hogy beltéri fényből is képes áramot termelni. Ráadásul olcsó szerves anyagokból készül, így előállítási költsége alacsony. Ez a fejlesztés azért is számít nagy előrelépésnek, mert idáig csak külön külön, tehát vagy fényből, vagy hőből sikerült áramot fejleszteni. A Fujitsu Laboratories új rendszere dupla áramtermelési potenciált kínál, mivel egy eszközben képes hasznosítani a környezeti hőt és a fényt.

Egészségügyi célú alkalmazás esetén a technológia felhasználható például a fontos változók (pl. testhőmérséklet, vérnyomás, pulzus) alakulását figyelő érzékelőkben – felesleges akkumulátorok és kényelmetlen, körülményes elektromos vezetékek nélkül. Ha a környezeti fény vagy hő önmagában nem elegendő az érzékelő táplálására, a technológia mindkét forrást igénybe veszi az áramtermelésre. A megoldás az időjárás-előrejelzések készítését támogató környezeti érzékelőkben is felhasználható olyan távoli helyszíneken, ahol nehéz akkumulátort cserélni vagy elektromos vezetéket fektetni. De a technológia kiforrottságától függően más területeken is érdemes lesz figyelni az új energiaforrás megjelenésére, elsősorban olyan helyeken és alkalmazásokban, ahol a mobilitás, a kiépítés és szervizelhetőség megkönnyítése, az üzembiztosság, vagy a kis helyigény a lényeges. Kereskedelmi bevezetését egyébként majd csak 2015 körül tervezi a gyártó.

Forrás: fujitsu.com

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://codra.blog.hu/api/trackback/id/tr772988491

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 
 
süti beállítások módosítása