Több életet adhat videóinak utólagos hanghozzáadással

2011.06.14. 12:28 Codra

Az audio dubbing / szinkronizálás fontos része a filmkészítésnek: a filmjelenetekben a színészek és kellékek gyakran olyan hangokat adnak ki, amelyek nem úgy hangzanak a közönség számára, mint ahogy kellene. Éppen ezért legtöbbször ezeket utólag adják hozzá. Az úgy nevezett „Foley művészek” stúdióban készítenek hangokat számos hasznos segédeszközzel – pl. celofánnal, mellyel a pattogó tüzet utánozzák, vagy borsószemeket szórnak alumínium lemezre, mellyel a zuhogó eső hangját imitálják. Még ma is dolgoznak hangművészek a filmgyártásban. A hangokat számítógépre felveszik, így azok utólag hozzáadhatók a filmekhez. A videó szerkesztő programok, mint például a MAGIX Video Pro X, manapság kiváló színvonalú szinkronfunkciókat kínálnak. Amatőr filmkészítők is igénybe vehetik az előre rögzített úgynevezett Soundpoolokat, azaz az ismerős hangokat és audio effekteket, melyeket profik készítettek el. Két hanggyűjteményével - Soundpool DVD Collection és Photo & Videoshow Soundpool -  melyek már évek óta elérhetőek, a MAGIX átfogó hang-adatbázist kínál különböző formátumokban, melyek könnyen szerkeszthetőek külön rétegen, mielőtt még bekerülnének videójába.

Filmzene
A videó szerkesztés után érdemes zenét is hozzáadni a már majdnem kész filmhez. Hogy ez mennyire fontos, hamar nyilvánvalóvá válhat, ha például egyik kedvenc filmjének a zenéjét hallgatja. Gyakran előfordul, hogy a felcsendülő dallam hallatán eszünkbe jut egy-egy fontos, emlékezetes jelenet a filmből. És mivel a zenének rendkívüli hatása van az egész filmre, így időt kell szentelni rá, hogy tényleg tökéletes legyen a végeredmény.
Alapvetően kétféle filmzene van: már meglévő, vagy teljesen új, kifejezetten a filmhez komponált zene. A filmhez készített zenét, előadhatja egy együttes, vagy élőben egy zenekar, illetve külön készíthető digitálisan is zene. A felvett, rögzített zenét szinte mindig utómunkálatok követik, tehát számítógépen is szerkesztik, javítják és effektekkel gazdagítják. A filmzene elkészítése mindig a szinkron után következik, és gyakran ez az utolsó állomás, mielőtt bemutatják a filmet.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://codra.blog.hu/api/trackback/id/tr632988540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
 
 
süti beállítások módosítása